Erfolgreiche Zusammenarbeit über die Grenze hinaus und Lust auf mehr!
January 26, 2018
An der Arbeit in den Niederlanden gefällt mir vor allem das Arbeitsklima
January 26, 2018
Erfolgreiche Zusammenarbeit über die Grenze hinaus und Lust auf mehr!
January 26, 2018
An der Arbeit in den Niederlanden gefällt mir vor allem das Arbeitsklima
January 26, 2018

Ik ben Yusuf, Nederlander, 41 jaar oud en ik woon in Glanerbrug. Ik heb tussendoor in Duitsland gewerkt, Mijn laatste baan medewerker binnendienst in Emsbüren, Deutschland, heb ik via een uitzendbureau in Rheine gevonden. Vanaf januari 2018 werk ik weer in Nederland, als adviseur bij Kees Smit in Almelo.

Het maakt mij niet uit of ik in Duitsland of Nederland werk, de baan moet goed zijn. Ik spreek beide talen en ook nog Engels. Als je je flexibel opstelt kun je aan beide zijden van de grens werk vinden.

Of je nu in Nederland of Duitsland werkt, in beide gevallen zijn er voor- en nadelen aan verbonden. Werk je in Duitsland, dan is gelijk het gehele gezin verzekerd voor zorg, in Nederland gaat dit per persoon. Daardoor is het duurder. In Duitsland is de kinderbijslag hoger dan in Nederland en het autorijden duurder. Dit kan heel veel verschillen. Maar: in Duitsland is de bureaucratie erg vervelend, alles gaat erg langzaam. Ik heb ook het gevoel dat Duitsland op technisch gebied wel 10 tot 15 jaar achterloopt ten opzichte van Nederland, hier gaat alles digitaal, terwijl in Duitsland veel nog per post gaat. Het internet in Nederland is ook aanzienlijk sneller.

Ik vind Duitsers erg vriendelijk, vooral als je ze beter kent. Als je interesse in mensen toont en eerlijk bent, stelt de Duitser zich snel open op. Nederlanders zijn minder hartelijk. Gezelligheid is in Duitsland ook erg belangrijk, met collega’s wordt al snel privé wat ondernomen terwijl in Nederland privé en werk veel meer gescheiden is. Wel tutoyeren Nederlanders veel meer en sneller terwijl Duitsers vaak sietzen en titels erg belangrijk vinden. Ook heb ik altijd gedacht dat Duitsers veel ‚Pünktlicher‘ zijn maar dat heb ik zo niet ervaren. Een ander verschil is dat Nederlanders veel meer grapjes maken dan Duitsers, zij zijn veel serieuzer.

Ik zou binnenkort graag met mijn gezin naar Duitsland willen verhuizen omdat de mentaliteit mij in het algemeen goed bevalt. Onze kinderen zullen dan wel in Nederland naar school gaan maar ze moeten zeker Duits leren. Zelf heb ik als kind veel naar Duitse tv-stations gekeken en een groot deel van mijn familie woont al in Duitsland en is daar zeer goed geïntegreerd

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of